مراحل اخذ جواز و پروانه ساخت
blog image

در فرآیند ساخت هر نوع بنایی، از ویلای لوکس و ساختمان‌های مسکونی گرفته تا پروژه‌های تجاری و صنعتی، یکی از مراحل بسیار حیاتی و اساسی، دریافت مجوزهای قانونی است که توسط مراجع ذیصلاح صادر می‌شود.

این مجوزها که به طور کلی با عنوان "جواز یا پروانه ساخت" شناخته می‌شوند، ضامن رعایت اصول فنی و مهندسی و همچنین تطابق ساخت و ساز با قوانین و مقررات ملی و شهرسازی هستند.

در این وبلاگ، قصد داریم به صورت گام به گام، شما را با مراحل صدور پروانه ساخت ملک آشنا کنیم.

 

پروانه یا جواز ساخت چیست؟

پروانه یا جواز مانند شناسنامه فنی ساختمان است که شهرداری‌ها یا سایر مراجع صدور پروانه آن را در اختیار مالک میگذارند تا بتواند پروژه ساخت و یا بازسازی را طبق چارچوب مشخص انجام دهد. اطمینان از اینکه ساخت و سازها طبق قانون صورت می گیرند یا خیر اهمیت فراوانی دارد بنابراین قبل از شروع هر پروژه لازم است جواز ساخت تهیه گردد و در صورت تخلف، مراجع نظارتی موظف به جلوگیری از ادامه کار هستند.

از اهداف و کاربردهای اخذ این مجوز میتوان به اطمینان از ساخت و سازی قانونی، بهره‌مندی از تسهیلات بانکی، بیمه شدن ساختمان و افراد مشغول ساخت، جلوگیری از بروز حوادث به دلیل حضور مهندسان ناظر اشاره کرد.

 

پروانه ساختمان شامل چه مواردی است؟

در پروانه ساختمان اطلاعات متعددی درباره ملک ارائه شده است. مهمترین این اطلاعات عبارتند از:

  • مشخصات مالک

  • مشخصات ملک مانند مساحت زیربنا، تعداد طبقات، جهت ساخت و نوع اسکلت ساختمان

  • آدرس و کروکی

  • نوع کاربری

  • مشخصات طراح و مهندسین ناظر

  • شماره پلاک ثبتی

  • مشخصات متقاضی صدور پروانه

  • تاریخ صدور پروانه

  • مدت اعتبار پروانه که در صورت لزوم قابل تمدید است.

 

انواع پروانه و جواز ساخت بنا چیست؟

پروانه اراضی بایر یا باغات، پروانه تخریب و نوسازی، جواز تعویض مهندس، توسعه بنا، تغییرات و تبدیل، اضافه اشکوب و تغییر نقشه انواع جواز ساخت هستند که برای دریافت آن‌ها باید به شهرداری منطقه مورد نظر یا دفاتر خدمات الکترونیک شهری مراجعه نمایید.

 

چه زمانی به مجوز ساخت نیاز است؟

لزوما همه پروژه‌های ساخت و ساز خانه و نوسازی به پروانه ساخت نیازی ندارند. مواردی مانند موارد تعمیرات و نوسازی های ساده می‌تواند بدون درخواست مجوز ساخت انجام شود. اما پروژه هایی که شامل تغییرات عمده و ساختاری در ملک باشند عموما نیاز به دریافت مجوز دارند.

در نظر داشته باشید که بدون دریافت مجوز ساخت، امکان اخذ گواهی پایان کار و سند ملکی رسمی نیز میسر نمی باشد.

 

مدارک و شرایط لازم برای اخذ مجوز چیست؟

طی کردن مراحل اخذ پروانه ساخت، نیازمند تحویل مدارک به مراجع مربوطه مانند شهرداری یا دفاتر خدمات الکترونیک شهر است. موارد زیر از جمله مهمترین مدارک مورد نیاز جهت اقدام به دریافت مجوز ساخت و تشکیل پرونده هستند:

  • مدارک هویتی مالک از جمله شناسنامه و کارت

  • اصل و کپی گواهی انحصار وراثت

  •  مدارک مالکیت

  • برگه تسویه حساب عوارض ساختمان و شهرداری در سال جاری و سال‌های پیشین

  • نقشه های ساختمان

پس از ثبت درخواست، مسئول شهرسازی جهت بازدید به مکان احداث ملک مراجعه می‌کند و اطلاعات مربوط به ملک را مورد بررسی قرار دهد. در این بررسی اگر مشخص شود که ملک در یکی از طرحهای شهرداری قرار دارد و یا تداخلی مشاهده شود باید اصلاحات آن انجام شود.

 

مراحل کلی صدور جواز و پروانه ساخت کدام است؟

۱. بازدید از محل و تایید نقشه ها:

بعد از تشکیل پرونده، نوبت به بازدید از محل و بررسی و تایید نقشه‌ها میرسد. کارشناس شهرسازی پس از انجام بررسی های لازم دستور تهیه نقشه به مالک را صادر می‌کند که در آن  اطلاعاتی مانند ابعاد باقی‌مانده ملک پس از اصلاحات مورد نظر شهرداری، مساحت زمین بعد از اصلاحات، تعداد طبقات و سطح اشغال‌شده توسط هر طبقه ذکر شده و سپس مهندس معمار ارجاع داده می‌شود.

 

building-sketch

 

۲. محاسبه عوارض و پرداخت:

بعد از نهایی شدن نقشه معماری و رفع ایرادات آن، عوارض نوسازی و همچنین عوارض شهرداری بر اساس متراژهای موجود در هر طبقه و نوع کاربری ساختمان توسط واحد صدور پروانه ساختمان محاسبه و تعیین می‌شود و مالک، مبلغ عوارض را به اداره درآمد مالیات پرداخت می‌کند.

 

۳. تهیه مدارک پیش‌نویس:

 بعد از پرداخت عوارض شهرداری باید مدارک پیش‌نویس آماده شود که عبارت‌اند از:

  • برگه سبز برگ مهر شده رشته‌های سازه، معماری، برق و مکانیک

  • برگ سبز یا سهمیه ناظر به همراه قرارداد مالک و ناظر

  • برگه تعهد رعایت اصلاحیه و تاییدیه نما

  • فایل‌های نقشه سازه، برق و مکانیک

  • چک‌ لیست‌‌های مرتبط با مبحث ششم مقررات ملی ساختمان درباره بارگذاری و زلزله

  • برگه تعهد مشاوره ژئوتکنیک و تاییدیه خاک

 

۴. صدور پروانه ساخت:

آخرین مرحله از مراحل اخذ جواز ساخت چاپ آن است که پس از تایید چهار رشته برای دریافت تأییدیه‌‌ها در دفتر خدمات الکترونیک، نوبت به تأییدیه‌های طرح تفصیلی بر و کف بنا برای دریافت جواز، تأیید رئیس صدور پروانه و معاون شهرسازی و معماری و تاییدیه شهرداری میرسد. با انجام این موارد می‌شود پروانه ساخت را کسب کرد.

 

هزینه دریافت مجوز ساخت چقدر است؟

هزینه گرفتن پروانه با توجه به فاکتور هایی مانند کاربری ملک، مساحت، متراژ طبقات و قیمت منطقه‌ متفاوت است.

فرمول محاسبه هزینه پروانه ساخت برای ساختمان های یک طبقه:

ضریب × ( مساحت ناخالص زیربنا ) _ ( تعداد پارکینگ × 20 ) × قیمت منطقه ای

 

فرمول محاسبه هزینه پروانه ساخت برای مجتمع های مسکونی:

ضریب × قیمت منطقه ای × ( مساحت کل زیربنا × زیربنای مورد تقاضا / تعداد کل واحدها × 100 )

 

(ضریب با توجه به سطح زیربنا و زیربنای مورد تقاضا متفاوت است.)

 

زمان اعتبار جواز ساختمان چقدر است؟

به یاد داشته باشید که پروانه ساختمانی که دریافت می‌کنید، تا دو سال از تاریخ صدور معتبر است. مدت زمان مجاز برای ساخت هر پروژه، با توجه به متراژ آن توسط مراجع ذیصلاح تعیین می‌شود. در صورت عدم تکمیل ساخت و ساز در این مدت، ابتدا اخطار دریافت خواهید کرد و سپس مشمول جریمه دیرکرد خواهید شد.

اگر در موعد مقرر نتوانید ساخت و ساز را تمام کنید، برای ادامه کار باید پروانه جدید دریافت کنید. در این شرایط، ملزم به پرداخت ۲۰ درصد از هزینه‌های پروانه به نرخ روز خواهید بود. پس از پرداخت این مبلغ، شهرداری پروانه قبلی را برای یک دوره سه ساله دیگر تمدید خواهد کرد.

 

تغییرات در ساخت و ساز

در فرآیند ساخت و ساز، گاهی به دلایل مختلفی مانند نیازهای جدید یا شرایط زمین، ممکن است لازم شود تغییراتی در نقشه معماری اولیه ایجاد شود. در این صورت، برای اعمال این تغییرات و دریافت پروانه جدید، باید مراحلی مشابه صدور پروانه اولیه را طی کنید.

 

architect-holding-plans

 

اضافه بنا و گواهی عدم خلاف

در حین اجرای عملیات ساختمانی، ممکن است بنا به دلایلی اضافه بنایی مازاد بر متراژ ذکر شده در پروانه اولیه ایجاد شود. در این شرایط، دو حالت وجود دارد:

۱. اضافه بنا در محدوده مجاز:

  • مالک باید مراحل گواهی عدم خلاف را طی کند.

  • در صورت عدم تجاوز از مقادیر مجاز شهرداری، باید عوارض مربوط به اضافه متراژ را پرداخت کند.

  • پس از پرداخت عوارض، گواهی عدم تخلف برای وی صادر خواهد شد.

۲. اضافه بنا خارج از محدوده مجاز:

  • اگر متراژ خلاف از مقدار مجاز مورد تایید شهرداری بیشتر باشد، با پرداخت عوارض مشکل حل نشده و موضوع در کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری مطرح می‌شود.

  • در این کمیسیون، کارشناسان مربوطه به بررسی پرونده می‌پردازند و معمولاً رای به تخریب بخش‌های غیرمجاز بنا داده خواهد شد.

 

در پایان باید گفت که قوانین و مقررات مربوط به صدور و تمدید پروانه ساخت، ممکن است در هر منطقه یا شهر متفاوت باشد. برای اطلاعات دقیق و به‌روز، همیشه به مراجع ذیصلاح و قانونی در محل سکونت خود مراجعه کنید.

اگر به دنبال یک سازنده مطمئن و با تجربه برای تهیه جواز ساخت و ساختمان خود هستید، "رویال تی تی" با تیم متخصص و تجربه خود، می‌تواند شما را در این مسیر همراهی کند و به شما کمک کند تا بهترین نتیجه را بدست آورید.

 

دیدگاه ها